StiB_Vrijwilliger_Romy_van_Dongen_AdobeRGB-17

Vrijwilliger Romy: 'Een uurtje per week kan voor iemand echt verschil maken'

Romy van Dongen is een vrolijke dame van 29 jaar. Voor de liefde verhuisde zij twee jaar geleden naar Breda. Romy werkt in de jeugdhulpverlening met onregelmatige diensten. Door deze onregelmatige werktijden heeft ze vaak ruimte voor andere zaken.

Flexibele tijden

“Ik wilde graag in mijn vrije tijd iets voor een ander doen. Wat precies, daar had ik nog geen beeld bij. Ik vroeg me af of vrijwilligerswerk te combineren is met mijn werk, want het is voor mij niet mogelijk iedere week op dezelfde tijd een afspraak met iemand te maken. Ik hoopte dat dit geen probleem was en nam voor informatie contact op met BredaMantelzorg. Het feit dat ik flexibel wilde zijn in het maken van afspraken, was geen probleem.”

Klik

In december 2020 werd Romy gekoppeld aan een dame die vanwege ernstige gezondheidsklachten aan huis gekluisterd is. “In het kennismakingsgesprek hadden we meteen een klik! Zodra ik mijn werkrooster heb ontvangen, plan ik met mevrouw een dag en tijd. Afhankelijk van hoe zij zich voelt, maken we dan een wandelingetje of drinken we een kopje thee.”

Luisterend oor volstaat

Romy leert veel van de bezoekjes: “Op mijn werk in de hulpverlening ben ik de professional. Als vrijwilliger mag ik die rol laten varen. Ik hoef als vrijwilliger geen oplossingen aan te reiken. Een simpel, luisterend oor volstaat. Door alleen te luisteren, kun je iemand echt opvrolijken. Dat geeft mij veel voldoening.”

Vrijwilliger maakt verschil

“Ik ben gaan beseffen dat er achter de voordeuren veel eenzaamheid is. Veel mensen zijn hulpbehoevend en komen daardoor de deur nauwelijks uit. In deze bijzondere corona-tijd komt dit nog vaker voor. Een vrijwilliger kan het verschil maken. Bovendien zijn de bezoekjes gewoon ook erg leuk, ik geniet enorm van de gesprekken met mevrouw. Zij kan zeer enthousiast vertellen over de natuur, waar ik helemaal niet zo veel van weet.”

Dag een beetje mooier maken

Romy hoopt dat andere mensen door haar verhaal beseffen dat zij ook iets voor een ander kunnen betekenen. “Misschien denken mensen dat zij vrijwilligerswerk niet kunnen inpassen in hun leven, maar er kan veel meer dan je denkt. BredaMantelzorg denkt altijd met je mee, want zij zijn blij met iedere vrijwilliger die een uurtje van zijn of haar tijd wil inzetten voor een ander. Met vragen of onzekerheden kan ik ook altijd bij BredaMantelzorg terecht. Want ook voor de vrijwilligers is er een luisterend oor en vaak passende scholing. Ik ben erg blij dat ik door BredaMantelzorg iemands dag een beetje mooier kan maken. En wat de toekomst ook brengt, vrijwilligerswerk zal ik altijd blijven doen. Want zeg nou zelf, wat is nu een uurtje van je tijd?”

Tekst: Yvonne Vlaskamp
Foto: Paul Ranft Fotografie

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.

Let op: Een aanvraag mantelzorgwaardering dien je in via www.bredawaardeert.nl. Hiervoor kun je dit contactformulier niet gebruiken.

StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.