De stage van... Dorien van Eekelen

Hoi, ik ben Dorien, 4e-jaars student Social Work. In februari 2021 ben ik begonnen met mijn afstudeerfase. Ik heb gekozen voor een onderzoeks- en innovatie-opdracht die ik bij BredaMantelzorg uitvoer. Vanuit BredaMantelzorg kwam de vraag om onderzoek te doen naar de mantelzorgers die zorgen voor een naaste met een verstandelijke beperking. Dit omdat er relatief weinig vragen voor steun en advies vanuit deze groep kwamen en BredaMantelzorg deze mantelzorgers niet goed in beeld hadden. Ik doe nu onderzoek naar de behoefte van deze groep: aan welke ondersteuning hebben mensen die zorgen voor een naaste met een verstandelijke beperking behoefte?

Overleg, interviews, bakje koffie
In deze fase ben ik vooral zelfstandig aan het werk . Het is fijn dat ik in deze coronatijd 1 à 2 keer in de week naar kantoor kan komen om de sleur te doorbreken en te overleggen met collega's, interviews af te nemen en natuurlijk gezellig een bakje koffie te drinken met hen. Daarnaast werk ik vanuit huis en heb ik regelmatig online contact met mijn begeleiders en kan ik bij hen terecht met vragen en/of knelpunten.

Zo veel verschillende mantelzorgers!
Door het onderzoek is mijn blik op mantelzorgers enorm veranderd. Ik dacht altijd dat mantelzorgers wat oudere mensen waren. Maar dat blijkt helemaal niet waar! Er zijn zo veel verschillende mantelzorgers. Mensen die zorgen iemand met hersenletsel, met dementie of met psychische problemen. Maar ook kinderen kunnen mantelzorger zijn als ze opgroeien in gezin waarin iemand langdurig ziek of verslaafd is. Vaak weten ze zelf niet eens dat ze mantelzorger zijn.

Ik hoop dat organisaties in de gemeente Breda door mijn onderzoek meer oog krijgen voor de familieleden/naasten van mensen met een verstandelijke beperking. Zodat ze deze mantelzorgers goede ondersteuning kunnen bieden en ze eventueel doorverwijzen naar organisaties zoals BredaMantelzorg.

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.