Cock en Toos (1)

Mantelzorger Cock: ‘Ik ben blij dat ik wat kan terugdoen’

  • Chronisch zieken

Inmiddels is Cock van Blerck (89) vooral mantelzorger voor zijn vrouw Toos. Zijn prijzenkast laat zien dat zijn leven er jaren geleden heel anders uit zag. “Ik was fanatiek sportman, liep marathons, deed mee aan de wereldkampioenschappen in Italië, werd militair kampioen en ik liep soms 120 kilometer in de week.” Daarnaast speelde hij trompet, trad hij op als clown, was hij tot voor kort sportmasseur én gaf hij nog powerwalktraining voor senioren op en rond het Chasséveld.

Rug en knieën versleten

“Dat ik dat kon doen, kwam allemaal door haar”, wijzend naar zijn vrouw Toos. “Daar ben ik haar heel dankbaar voor. En dan heeft ze ook nog eens 4 kinderen opgevoed”, zegt hij trots. Inmiddels kan Cock wat terug doen voor haar. De rug en knieën van zijn vrouw zijn namelijk versleten, waardoor ze niet lang meer kan staan en nauwelijks iets in het huishouden kan doen. Daarom doet Cock de boodschappen, kookt en wast hij en houdt hij het huis op orde. “Ik doe het met liefde en ik maak er meteen een training van”, zegt hij opgetogen.

Huilend in bed

Dat Cock mantelzorger is, besefte hij pas goed toen Toos een aantal maanden geleden in bed lag te huilen. Toos: “Ik was allemaal plannen aan het maken voor de dag en besefte toen dat ik dat allemaal helemaal niet meer kon, daar werd ik verdrietig van.” Cock: “Ik vond het hartverscheurend en besefte me dat ik er nu echt voor Toos moest zijn. Ik heb daarna ook een gedicht voor Toos geschreven om mijn bewondering voor haar uit te spreken.”

Ongelukkig ongeval

Helaas voor Cock kwam hij in oktober 2021 ongelukkig ten val in de supermarkt, waar hij uitgleed over een stapelwagentje voor winkelmandjes. Hij scheurde een pees in zijn schouder af, waaraan hij niet meer aan geopereerd kon worden door zijn hoge leeftijd. De pijnscheuten in zijn arm blijven. Daardoor moest hij zijn trompet en zijn werk als sportmasseur en coach neerleggen. “Dat is best lastig, ik zat best in een dipje”, geeft hij toe. Maar tegelijkertijd zijn Cock en Toos dankbaar dat ze elkaar nog hebben en dat ze nog helder van geest zijn. “We kunnen in ieder geval nog met elkaar praten. We redden het zo samen wel.”

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.

Let op: Een aanvraag mantelzorgwaardering dien je in via www.bredawaardeert.nl. Hiervoor kun je dit contactformulier niet gebruiken.

StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.