Yvonne Merhai

Yvonne: 'De mensen komen dankzij mij weer buiten'

Yvonne Merhai is 52 jaar en moeder van twee zoons. Ze houdt van muziek luisteren en lezen, zoals ook te zien is aan haar kast vol boeken. Yvonne is al een langere tijd op zoek naar werk, maar door onder andere rugklachten vindt ze het moeilijk om iets passends te vinden. Yvonne: “Vorige zomer kwam ik tot het besef dat ik me nuttig wilde maken. Ik krijg een uitkering en het is makkelijk om op de bank te zitten en een beetje te lezen, maar ik wil ook iets betekenen voor een ander. Ik zag een advertentie van BredaMantelzorg via Facebook, waarin stond dat ze op zoek waren naar vrijwilligers. Ik ben op gesprek geweest, heb een basiscursus voor vrijwilligers gevolgd en het balletje is gaan rollen.”

Samen wandelen

Yvonne bezoekt nu als vrijwilliger drie oudere mensen van rond de 90 jaar en een jongere man van 62. Yvonne: “Ik ga wekelijks ongeveer twee uurtjes bij ze op bezoek. Zo wandel ik elke woensdag met een oudere mevrouw. Zij loopt dan achter de rollator en ik ernaast. Vorige week wilde ze stemmen en ben ik met haar meegelopen. Op donderdagmiddag bezoek ik een oudere meneer. Met hem ga ik vaak naar het winkelcentrum. Ook kijk ik samen met hem oude videobanden van zijn gemaakte reizen, laat hij zijn muziek horen en mag ik zijn gedichten lezen.

Egypte

Op vrijdagochtend bezoek ik een oudere mevrouw waarmee ik samen naar de markt ga en een mooie ronde wandel: zij in de rolstoel en ik duw. Vervolgens ga ik op vrijdag naar een 62-jarige man met de longaandoening COPD. Met hem drink ik dan lekker een bakje koffie en voer ik leuke gesprekken. We zijn beide gefascineerd door Egypte en we praten graag over voetbal.”

Iemand blij gemaakt

Yvonne: “Ik vind het vrijwilligerswerk echt leuk om te doen. Als ik er ben, dan vliegt de tijd. Ik ga altijd met een voldaan gevoel weg en denk dan: ik heb iemand blij gemaakt! De mensen zijn even niet eenzaam en komen dankzij mij weer buiten. Twee van hen komen anders nooit buiten. Daar kijken ze dan ook echt naar uit.”

Ontlasting mantelzorgers

“Wanneer ik dierbaren van de zorgvragers zie, merk ik aan ze dat ze blij zijn dat ik er ben. Ze vinden het fijn dat er iemand is die met hun naasten op pad gaat en hen gezelschap biedt op momenten dat zij dit niet kunnen. Ik ben erg blij dat ik vorig jaar de stap heb genomen om vrijwilliger te worden van BredaMantelzorg”, concludeert Yvonne.

Tekst en foto: Willem Everaert

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.