StiB_Vrijwilliger_Nelis_Nuijten_04_sRGB

Nelis: 'Gezelligheid staat voorop'

Als Nelis Nuijten als vrijwilliger bij iemand langs gaat, neemt hij – weer of geen weer – het zonnetje mee naar binnen. “Mijn dag is geslaagd als we allebei een leuke middag hebben.”

Pensioen

Nelis zet zich sinds vijf jaar in als vrijwilliger bij BredaMantelzorg. Na een mooie carrière bij defensie kon hij op zijn 55e stoppen met werken. Zijn vrouw spoorde hem aan om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Niet dat hij zich verveelde, maar Nelis informeerde toch eens bij BredaMantelzorg, waar zijn vrouw al lange tijd vrijwilligster is.

Goede kennissen

Nelis ondersteunt met zijn bezoekjes de mantelzorger. Inmiddels is hij voor de derde keer ingezet bij een mantelzorger en zorgvrager. “Cliënt, u en meneer zijn woorden die niet passen bij de omgang met degene waar ik kom. Ik noem ze liever goede kennissen. Het eerste gesprek is altijd een beetje formeel, maar die houding verandert snel. We noemen elkaar gewoon bij de voornaam. Je maakt toch deel uit van iemands leven.”

Meerdere inzetten

Op dit moment gaat Nelis eens per twee weken naar een meneer wiens kortetermijngeheugen hem steeds vaker in de steek laat. In de andere week bezoekt hij een man waar hij vroeger kwam als vrijwilliger. “Meneer is verhuisd naar een zorginstelling, waardoor ik er als vrijwilliger van BredaMantelzorg niet meer heen ging. Want bij BredaMantelzorg ondersteun je mantelzorgers thuis. Ik wilde hem niet in de steek laten. In goed overleg met BredaMantelzorg ga ik er nu toch om de week heen. Niet als vrijwilliger, maar zoals gezegd als goede kennis.” Nelis is in gesprek met BredaMantelzorg om nog een vrijwillige inzet erbij te gaan doen.

Gezelligheid

De eerste vraag als Nelis binnenkomt is meestal: "Wat gaan we doen vandaag?" Hoewel Nelis daar allang over nagedacht heeft, probeert hij toch te achterhalen wat de mensen zelf willen. “Meestal kijk ik naar het weer. Kunnen we een stuk wandelen of liever even naar het winkelcentrum? Laatst nam ik meneer mee naar de waterrijke wijk Waterdonken. Hoewel hij praktisch om de hoek woont, was hij daar nog nooit geweest. Hij vond het prachtig en ik dus ook.”

Geintje

Nelis spreekt van een win-winsituatie: “Een bezoekje kan iemands dag maken, of zelfs zijn week. Ik houd van een geintje. Als we beiden lachend afscheid nemen, ga ik tevreden naar huis. Stel je voor dat iemand denkt: Oh jee wanneer gaat ie weer…, dan kunnen we er beter mee stoppen. Dat is het voor niemand leuk. Een gezellig moment voor beide partijen, dat is waarvoor ik het doe.”

Tekst: Yvonne Vlaskamp
Foto: Paul Ranft Fotografie

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.