Lilian 4

Lilian: 'Het geeft mij zoveel voldoening'

Lilian van Gils is vrijwilligster sinds 1983. Het is allemaal begonnen toen haar dansleraar haar vroeg om te assisteren bij het dansen met mensen met een beperking. “Ik vond dansen leuk en op deze manier kon ik het aangename met het nuttige verenigen.” Toen ze merkte hoe dankbaar dit was besloot ze zich verder in te gaan zetten voor haar medemensen. Via allerlei instanties kwam ze steeds meer in het vrijwilligerswerk terecht. In de loop der tijd werd ze een graag geziene en gewaardeerde vrijwilligster bij onder andere het Wit-Gele Kruis, Thebe, MEE, Humanitas en BredaMantelzorg.

Duizendpoot

Lilian heeft diverse soorten vrijwilligerswerk verricht. Begeleiding bij vakantiereizen, gezinsondersteuning, de hobbyclub, de zwemclub of gewoon iemand gezelschap houden. “Soms kan iets kleins zoveel betekenen voor iemand die alleen staat.” Haar vrijwilligerswerk beperkt zich niet tot een bepaalde groep. Ouderen, mensen met een beperking, gezinnen en jongeren maken dankbaar gebruik van Lilian’s aanbod.

Tof, dynamisch en ondersteunend

Lilian kwam bij BredaMantelzorg terecht doordat organisaties elkaar opvolgden en fuseerden. BredaMantelzorg omschrijft ze als een 'gezellige en toffe club'. Een dynamische organisatie die aan de weg timmert. BredaMantelzorg is heel toegankelijk, je kunt er cursussen volgen en als je in je vrijwilligerswerk tegen problemen aanloopt staat men klaar om je te ondersteunen.

Een mensenmens

Lilian omschrijft zichzelf als een mensenmens. Iemand die graag iets voor en met iemand doet. “Ik ben geïnteresseerd in de ander, ik kan luisteren zonder te oordelen.” Ze vindt het belangrijk dat we klaarstaan voor elkaar. Met alle veranderingen binnen de zorg voor elkaar zal de vraag naar vrijwilligers alleen maar toenemen en belangrijker worden. Lilian geeft aan dat het vrijwilligerswerk haar veel oplevert wat niet in geld is uit te drukken. “Je ontvangt zoveel warmte, zoveel liefde van de ander. Het geeft mij zoveel voldoening.”

Als vrijwilliger maak je het verschil

Lilian ondersteunt en bezorgt mensen een leuke dag. Hierdoor zorgt ze voor een stukje geruststelling bij diegene die hulp nodig heeft of alleen staat. Samen koffie drinken of winkelen brengen weer sociale contacten met zich mee. “"Ik probeer een zonnetje te zijn voor de mensen. Ze staan soms al voor het raam naar je uit te kijken.”

Niet op de voorgrond

Lilian staat niet graag op de voorgrond en zet graag de ander op de eerste plaats. Toch vond ze het een stuk waardering voor haar vrijwilligerswerk dat ze een Koninklijke onderscheiding mocht ontvangen. Ook werd ze genomineerd voor de Vrijwilligerspenning en Brabander van het jaar 2013. Ondanks al deze lofbetuigingen blijft Lilian een bescheiden persoonlijkheid die haar vrijwilligerswerk nog heel lang wil voortzetten.

Tekst: Hans Lokhoff

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.