Eric Sperber

Eric: 'Het is voor mij ook een sociaal contact'

Eric (53) doet al jaren allerlei soorten vrijwilligerswerk, onder andere in verschillende zorginstellingen en bij de voedselbank. “Ik doe heel veel vrijwilligerswerk. Bij een andere organisatie draai ik op maandagavond de Soos.” Via BredaMantelzorg is hij sinds 5 maanden gekoppeld aan een meneer van 44 jaar. Deze meneer is psychisch kwetsbaar. Ongeveer 1 keer per week spreekt Eric met hem af. Ze gaan op zondagmiddag de stad in, in een café iets drinken of naar de bioscoop. Ook kijken ze af en toe samen voetbal. Ze overleggen samen wat ze gaan doen. Hiervoor had Eric een Poolse jongen als maatje. “Ik kwam er thuis en heel soms wandelden we samen. Ik vind het fijner om dingen te ondernemen.”

Win-win situatie

Eric heeft zelf de diagnose autisme, adhd, depressie en compulsief obsessieve stoornis. “Door mijn diagnose heb ik veel structuur en afwisseling nodig. Ik vind het niet zwaar om gekoppeld te worden aan iemand met psychische problemen. Het voelt voor mij meer als lotgenoten.” Het is een duidelijke win-win situatie.

Ervaringsdeskundige

“Ik heb zelf begeleiding gehad. Ook heb ik veel herstelcursussen gevolgd. Deze cursussen zijn voor mijn eigen herstel maar ik kan ze ook inzetten om anderen te helpen.” Hierdoor voelt Eric zich min of meer ervaringsdeskundige.

Het gaat goed

Eric kwam in contact met BredaMantelzorg omdat hij zelf behoefte had aan een maatje. BredaMantelzorg heeft hem aan een vrijwilliger gekoppeld. Ze zijn vrienden geworden. Eric is daardoor zelf als vrijwilliger bij BredaMantelzorg begonnen. Het gaat goed bij de inzet die hij nu doet. “Het loopt allemaal heel soepel en ik doe het ook voor mezelf. Voor mij is het ook een sociaal contact en als er een goeie klik is, is het prima.”

Tekst en foto: Gerry van Schendel

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.