Voorbeelden van ontspoorde mantelzorgSignalen van ontspoorde mantelzorg

Voorbeelden van signalen van ontsporing van mantelzorg zijn:

In gesprek gaan

  • de mantelzorger is uitgeput en overbelast;
  • de mantelzorger is gefrustreerd en ge├»rriteerd;
  • de probleemsituatie geheimhouden, bezoek weghouden;
  • zichtbaar verwonding bij de verzorgde;
  • de verzorgde maakt een depressieve, bange indruk;
  • de verzorgde gaat contact uit de weg als de mantelzorger er is.

Herken jij je hierin of ken je iemand die bovenstaande kenmerken laat zien? Dan is het belangrijk om in actie te komen. BredaMantelzorg is de organisatie in de gemeente Breda die ondersteuning kan bieden. BredaMantelzorg kan met je in gesprek kan gaan, over wat er nodig is om te komen tot een oplossing.

Een man die zijn echtgenote met dementie vastbindt als hij het huis verlaat om boodschappen te doen, omdat hij haar anders niet alleen kan laten. Een dochter die haar vader hardhandig in de rolstoel zet, omdat ze in alle drukte tussen haar werk en gezin door even komt helpen. Vaak gaat het om erge situaties, waarbij de mantelzorger van alles heeft geprobeerd en geen andere oplossing meer ziet.

Mantelzorg kan vaak zwaar zijn. Soms kunnen mantelzorgers de zorg voor hun familielid of bekende (naaste) niet meer aan. Dan bestaat het risico dat goede zorg omslaat in verwaarlozing of zelfs mishandeling. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Ontspoorde mantelzorg gebeurt niet bewust. Vaak was er eerst een goede zorgrelatie. Door te veel en te zwaar werk van de mantelzorger, onkunde of machteloosheid slaat deze zorg om in verwaarlozing, verkeerde behandeling of zelfs mishandeling. Dit is een proces dat vaak langzaam en onopgemerkt gaat.

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.