ELZ  en JOKE kopie

Elz: 'Ik bied graag controle op financieel gebied'

  • Chronisch zieken

Elz (72) is al jaren de buurvrouw van Joke (79). Elz is nu zeven jaar haar mantelzorger. Ze pakt veel taken op en brengt heel wat uurtjes door met Joke. Samen maken ze het gezellig. Het geeft haar veel voldoening, ondanks dat het een groot deel van haar tijd vraagt. “Joke zit in mijn hart, ik wil graag voor haar zorgen. Als het niet goed gaat met Joke, dan gaat het ook niet goed met mij. Ik zie haar als mijn zusje.” Ze wil haar ook beschermen tegen haar goedgelovigheid en risico’s van financiële uitbuiting.

Spanje

Sinds Joke er samen met haar man Kees kwam wonen, heeft ze goed contact met Elz. “Joke riep weleens over de schutting dat ze graag mee wilde op één van mijn reizen naar Spanje. Ik zei: 'Jouw tijd komt nog wel, Joke.' En dat bleek. Joke ging zeven keer mee naar Spanje."

Kattenhart

Joke liet op een regenachtige avond alle katten uit de buurt bij haar schuilen en gaf ze allemaal luxe kattenvoer. Toen dacht Elz: wat ben jij een goed mens. Ze is heel goed voor die diertjes. Daar begon het contact tussen de buurvrouwen.

Veel tijd met Joke

De mantelzorg is gestart, toen Joke dingen niet meer zelf kon doen. Joke heeft geen kinderen. Elz brengt veel tijd door met Joke. Ze is een luisterend oor, doet boodschappen. Ze laat twee keer per dag haar hondje uit. Ze haalt Joke uit bed. Ze helpt met krulspelden inzetten en zorgt dat ze netjes aangekleed is. Elz doet er alles aan om haar op te vrolijken als het even minder goed gaat. En Joke is niet de enige waarvoor Elz zorgt. Zo heeft ze ook haar vriendin Sophie begeleid in haar borstkankerproces. Helaas heeft ze afscheid van haar moeten nemen afgelopen voorjaar. En ook vriendin Els (79) kan op haar rekenen.

Sociale controle

Ook houdt ze een oogje in het zeil op financieel gebied. “Nooit ergens je handtekening onder zetten, Joke,” zegt Elz. Iemand uit de buurt heeft Joke opgelicht door met haar pinpas sigaretten voor Joke te gaan halen en ondertussen privé uitgaven te doen. Daardoor kreeg Joke een huurachterstand. Daarom zijn ze nu op hun hoede. Die sociale controle vindt Elz heel belangrijk. Ze wil niet dat Joke iets overkomt omdat ze zo goed van vertrouwen is. Zo heeft Elz zelf hulpmiddelen aangeschaft met spaarzegeltjes van de supermarkt. Zo hoefde Joke geen maandelijkse huur te betalen van deze dure hulpmiddelen en was ze veel goedkoper uit.

Zichzelf vergeten

De dames staan bij Elz op de eerste plaats. Ze vergeet soms wel zichzelf. Belangrijk is ook dat zij zichzelf op kan laden. Het mantelzorgen geeft haar veel voldoening net als reizen, fietsen, een mooi boek lezen, dingen uitzoeken op internet. Dromen verklaren is iets waar ze erg kundig in is. Daarnaast is ze gelovig en gaat ze met de pelgrim gemeenschap vaak mee op reis.

Koekoeksklok en pantoffels

Dan klinkt een opgewekte koekoeksklok achter uit de kamer. Elz heeft deze cadeau gedaan aan Joke, omdat het haar blij maakt. “Ook hebben we lekkere warme pantoffels gekocht. Als Joke blij is, ben ik het ook. Iedereen krijgt iets voor zijn kiezen in zijn leven. Maar je krijgt ook krachten mee om je rugzak aan te vullen. Om een leuker en beter mens te worden.” Ze hoopt dat ze nog lang voor Joke kan zorgen. Haar tip voor andere mantelzorgers: “Doe wat je graag wilt doen. Wees voorzichtig met vertrouwen van anderen en wees alert.”

Tekst en foto: Jessie Vermeer

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.