Ellen_Dijkhuizen_011 webversie
  • Blog

De dubbelrol van de mantelzorger

Als mantelzorger heb je altijd een persoonlijke relatie met degene voor wie je zorgt. Door mantelzorg veranderen taken en verantwoordelijkheden. De relatie verandert door de zorg. Dat brengt emoties met zich mee. Je kunt verdrietig zijn om het verlies van wat niet (meer) samen kan of je zorgen maken over de ander. Een ziekte zoals dementie kan veranderingen in karakter van iemand met zich meebrengen. Dat maakt de situatie extra lastig. In het geval van psychische kwetsbaarheid speelt het taboe in de omgeving vaak mee. Dat betekent dat mantelzorgers weinig plek hebben om zelf hun verhaal kwijt te kunnen. BredaMantelzorg kan dan die plek voor mantelzorgers zijn. Elke zorgsituatie is anders. Elk mens is anders. Dat maakt mantelzorg zo persoonlijk.

Dubbelrol
Als mantelzorger vervul je een dubbelrol. Want zorg brengt ook veel regelzaken met zich mee. Vragen over Wmo, afstemming met verschillende instanties of het regelen van hulp. Als mantelzorger ben je er heel vaak zelf verantwoordelijk voor. Veel mensen hebben er nooit bij stilgestaan hoeveel werk dit met zich meebrengt. Ze gaan er vanuit dat er iemand is die dit voor hen kan regelen. Maar de praktijk wijst anders uit. Als mantelzorger heb je een zakelijk instinct en soms een ongekende doortastendheid nodig om de zorg voor de ander goed te kunnen regelen. Er komt veel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

De weg in zorgland
De wereld van zorg is voor veel mantelzorgers onbekend. BredaMantelzorg helpt om je hier wegwijs in te raken. We kunnen duidelijk maken hoe regels en wetten werken. We kijken samen met je welke taken je zelf op dient te pakken en welke rol je kunt verwachten van een gemeente of andere instanties. Het kan een doolhof zijn.

StiB_Pauline_12_sRGB

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact op met Pauline van der Stoel via
p.vanderstoel@bredamantelzorg.nl of 06 5501 0760.

Mantelbieb

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.