Luca en Berry 2
  • Verhaal van mantelzorger

Kunstkameraden x jonge mantelzorgers: Luca en Berry

  • Jonge mantelzorgers

Titel: De Stier

​Draad en sculptuur

Luca (15) is samen met zijn zus mantelzorger voor zijn moeder. Zijn uitlaatklep vindt hij in gamen en programmeren. Hij heeft zelfs al een eigen app en website ontwikkeld. Zijn wens is om hier nog meer over te leren. Experimenteel beeldmaker Berry de Jong is de perfecte match voor Luca. Hij werkt met elektronica en het programmeren van video, licht en geluid.

Om op gang te komen, organiseert Berry een brainstorm in zijn atelier. Ze experimenteren met verschillende technieken op het gebied van programmeren, licht en geluid. “Daar heb ik echt nieuwe dingen geleerd waar ik thuis verder mee kan spelen,” vertelt Luca enthousiast.

In Berry’s atelier is een grote diversiteit aan elektronisch materiaal aanwezig. Ze halen een oud elektrisch schakelpaneel uit elkaar. Berry daagt het beeldend vermogen van Luca uit door hem te vragen wat hij ziet in de bedrading die hij in de lucht houdt. Luca ontdekt de vorm van een stier in de wirwar van draden. Na wat doorvragen van Berry blijkt dat ze allebei stier zijn als sterrenbeeld en fan zijn van het Chicago Bulls-logo. Dat schept een band. Het idee is geboren: een sculptuur van een stier.

Een stier is een krachtig en intimiderend dier aan de buitenkant, dat recht op zijn doel afgaat als het wordt uitgedaagd of verkeerd benaderd. Maar over het algemeen is hij kalm en rustig. Dat daagt de kijker uit om dingen van meerdere kanten te bekijken. Beide heren herkennen zich hierin.

Het proces verloopt soepel. Niet alleen Luca leert van dit proces. Luca geeft Berry ook een nieuw inzicht: dat ze het niet moeilijker hoeven te maken dan het is. “Dat geeft mij een andere kijk op mijn makerschap,” vertelt Berry. “Effecten met licht en geluid zijn leuk, maar niet altijd nodig. Dit zorgt voor een rustiger maakproces.” Ze bevestigen het frame van stevig schroefdraad op een houten plank en zetten de bedrading vast met tie-wraps en zwarte hete lijm.

Luca kijkt heel erg uit naar de wekelijkse sessies. Even weg uit de thuissituatie en samenwerken aan het project. “Samenwerken is wat ik geleerd heb,” vertelt hij. “Vroeger wilde ik alles zelf oplossen. Nu besef ik dat je samen verder komt!”

Kunstkameraden is een belevenis met de duur van een half jaar. In deze periode werkt een aantal koppels, die bestaan uit een professioneel (beeldend) kunstenaar en jongere, in het atelier van de kunstenaar aan een kunstwerk. Lees hier meer over dit bijzondere project van de Cultuurkantine.

Tekst: Jessie Vermeer
​Foto: Lisette Fleur

Mantelbieb

Contact

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Bel dan naar 076 750 32 00 of laat hieronder een bericht achter.