Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen, bijvoorbeeld door een ongeval, hersentumor, MS, hersenbloeding of -infarct of de ziekte van Parkinson.
Lichamelijke en geestelijke veranderingen
NAH kan lichamelijk gevolgen hebben. Zoals: moeite met praten, gedeeltelijke verlamming of verlies van spierkracht. Maar er zijn ook andere gevolgen. Iemand kan sneller geïrriteerd zijn of minder plezier hebben in het leven.
Grote invloed
De zorg voor iemand met NAH heeft grote invloed op het leven van ouders, partner of kinderen. Vooral de minder zichtbare gevolgen zijn lastig voor de zieke en de omgeving. Je maakt als mantelzorger samen met degene met NAH een proces door van verlies.
Vraag op tijd hulp
Als mantelzorger moet je veel zorgen en regelen. Hierdoor krijg je minder tijd voor je eigen hobby's. Maar ook om af te spreken met vrienden of familie. Daardoor kom je er steeds meer alleen voor te staan en heb je grotere kans dat het mantelzorgen te zwaar wordt.
Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Of deel de zorg met bekenden, vrijwilligers of professionals.
Tips bij de zorg
De zorg voor iemand met NAH kan zwaar zijn. Lees deze 7 tips om je hierbij te helpen. Als je zorgt voor iemand met Parkinson hebben we ook tips voor het omgaan met Parkinson op een rij gezet.
Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:
Veronique Zoontjens
v.zoontjens@bredamantelzorg.nl
StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.