Van de 5 miljoen mantelzorgers in Nederland zorgt ongeveer 5% voor iemand met een verstandelijke beperking. Dat zijn dus zo’n 250.000 mantelzorgers. De hulp die mantelzorgers geven kan erg verschillen. Zo heeft iemand met een lichte verstandelijke beperking misschien vooral hulp nodig bij de administratie. Maar iemand met een ernstige verstandelijke beperking heeft veel meer hulp nodig. Bijvoorbeeld bij wonen, school, werk, lichamelijke verzorging, emoties en contact met anderen.
Kind met een verstandelijke beperking
Ook als je zorgt voor een kind met een verstandelijke beperking, ben je mantelzorger. Als mantelzorger ben je dan vooral veel tijd kwijt aan het begeleiden van je kind. Je kind heeft bijvoorbeeld meer hulp nodig bij het maken van vriendjes, bij het leren van verkeerregels of regels hoe je met elkaar omgaat.
Mantelzorg bij verstandelijke beperking
De term mantelzorg wordt in de gehandicaptenzorg niet vaak gebruikt. Daarom zien veel mensen die zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking zichzelf niet vaak als mantelzorger. Maar dat zijn ze wel.
Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Of deel de zorg met bekenden, vrijwilligers of professionals. Hiermee kun je als mantelzorger voorkomen dat je te veel stress krijgt of zelfs overspannen wordt.
Tips bij de zorg
Zorgen voor iemand met een verstandelijke beperking kan zwaar zijn. Zeker omdat de zorg vaak lange tijd duurt. Deze 6 tips kunnen je helpen.
StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.