menu menu

Een chronische ziekte

Lees voor

Een chronische ziekte is een aandoening die nooit meer helemaal overgaat. Ziektes zoals reuma, astma, COPD, diabetes en hart- en vaatziekten.

Veel mantelzorgers zorgen lange tijd voor een partner, kind of ander familielid dat chronisch ziek is. Het kan extra lastig zijn om hulp te vragen. Misschien voel je je schuldig als je iemand 'alweer' om hulp vraagt. Ook kan het lastig zijn om af te blijven spreken met vrienden en familie. Mensen die chronisch ziek zijn, kunnen vaak niet makkelijk het huis uit of hebben pijn. Het is dus lastiger om op pad te gaan, ook voor jou als mantelzorger.

Veel regelen en andere relatie
Als mantelzorger moet je vaak veel regelen: zorgverlof, aanpassingen in huis, zorg of hulpmiddelen voor je naaste. Daarnaast verandert je relatie met degene waarvoor je zorgt. Je bent naast partner, kind of ouder nu ook degene die zorgt. Voor jou en je naaste kan dit moeilijk zijn.

Vraag op tijd hulp
Probeer hulp te vragen. Anders is de kans groot dat het voor de mantelzorger te zwaar wordt. Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Of deel de zorg met bekenden, vrijwilligers of professionals.

Tips bij de zorg
De zorg voor iemand die langdurig ziek is, vraagt veel. Hulp vragen kan extra lastig zijn. Deze 6 tips kunnen je helpen bij de zorg voor iemand met een chronische ziekte.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
StiB_Saskia_01b

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap

StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.

Meer over onze naamswijziging