menu menu

Dementie

Lees voor

Dementie is de naam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. Dementie zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Hierdoor gaan lichaam en geest achteruit. Er zijn meer dan 50 vormen van dementie. De ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie komen het meest voor.

Verlies
De klachten nemen vaak geleidelijk toe. Je ziet degene van wie je houdt steeds meer verdwijnen. Dit kan voor een gevoel van verlies zorgen. Als mantelzorger moet je je aanpassen aan de situatie. Je zieke naaste kan dat niet meer.

Onbegrip
De persoon met dementie doet zich vaak beter voor dan hij is. Dit kost veel energie, wat ook invloed heeft op de situatie thuis. Daarnaast kun je door dit gedrag als mantelzorger te maken krijgen met onbegrip. De omgeving denkt dat het allemaal wel meevalt.

Vraag op tijd hulp
Als mantelzorger moet je steeds meer zorgen en regelen. Hierdoor krijg je minder tijd voor je eigen hobby's. Maar ook om af te spreken met vrienden of familie. Daardoor kom je er steeds meer alleen voor te staan en heb je grotere kans dat het mantelzorgen te zwaar wordt.

Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Of deel de zorg met bekenden, vrijwilligers of professionals.

Tips bij de zorg
De zorg voor iemand met dementie kan dus best een uitdaging zijn. Lees deze 7 tips om je hierbij te helpen.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap

StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.

Meer over onze naamswijziging