menu menu

De laatste levensfase

Lees voor

De zorg voor iemand die ongeneeslijk ziek is, is vaak bijzonder. Maar ook zwaar. Het is een heftige en drukke tijd. De zorg in de laatste paar maanden van iemands leven, noemen we ook wel palliatieve zorg. Deze zorg is er vaak op gericht om de laatste periode zo fijn mogelijk te maken.

Veel veranderingen
Je weet dat je geliefde of naaste gaat sterven. Dat heeft veel gevolgen voor jou als mantelzorger. Je moet hem of haar straks missen en je toekomst verandert. Misschien maak je je zorgen: hoe erg ga ik hem/haar missen en hoe ga ik daarmee om? Ook je rol verandert al tijdens het ziekteproces: je bent partner, ouder of kind, maar nu ook verzorger.

Je moet veel keuzes maken. Blijft je naaste thuis of is opname in een hospice beter? Als je naaste thuis blijft, komen er waarschijnlijk veel mensen over de vloer om je naaste te verzorgen en te bezoeken. Ook moet je veel regelen, bijvoorbeeld zorg en steun voor je naaste, afspraken met je werkgever over zorgverlof, kinderopvang regelen en de voorbereidingen op de uitvaart.

Vraag op tijd hulp
Er verandert dus veel in korte tijd. Hulp en steun uit je omgeving kan daarbij heel fijn zijn. Vraag op tijd hulp aan mensen in je omgeving. Of deel de zorg met bekenden, vrijwilligers of professionals. Er zijn speciale Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Zij steunen mensen in de laatste fase in hun leven.

Tips bij de zorg
De zorg voor iemand die gaat sterven is vaak heel mooi, maar ook zwaar. Deze 9 tips bij de zorg voor iemand die ongeneeslijk ziek is, kunnen je helpen.

Steun bij verlies
Is de persoon waarvoor je zorgde overleden? En weet jij niet (goed) hoe je verder moet? Heb je (extra) steun nodig? BredaMantelzorg kan je daarbij helpen. Vrijwilligers Steun bij verlies helpen je graag weer op weg.

Heeft deze informatie je geholpen?
  • Ja
  • Nee
Bedankt voor uw feedback
Carolien2

Wil je meer informatie of heb je een vraag over dit onderwerp? Stuur dan een e-mail naar:

Carolien van Gestel
c.vangestel@bredamantelzorg.nl

Disclaimer Privacystatement Cookies Sitemap

StiB heet vanaf nu BredaMantelzorg.
Bij een nieuwe naam hoort een nieuwe website. Op bredamantelzorg.nl vind je alles over wat BredaMantelzorg jou kan bieden.

Meer over onze naamswijziging